Aerogel İzolasyon Uygulaması
Şekil 1. 160 oC yüzey sıcaklığına sahip tesisat örnekleri (termostatik vana ve pislik tutucu).
Yalıtımsız tesisat elemanının mevcut durumu termal kamera ile tespit edilerek yüzey sıcaklığına göre gruplandırılmış ve bu elemanın yalıtımsız ve 10 mm kalınlıkta aerojel yalıtım malzemesi ile yalıtımı sonrası oluşan toplam yüzey alanları hesaplanmıştır.
Tablo 1. Yalıtımsız tesisat elemanları ile mevcut hal ve 10 mm aerojel yalıtım sonrası yüzey alanları.
Isı kayıpları nedeniyle harcanan doğalgaz miktarları da yalıtımsız ve 10 mm kalınlıkta aerojel yalıtım yapılması durumları için kıyas tablosu Şekil 2.’ da verilmiştir. Şekilden de açıkça görülebileceği üzere ısıl kayıplar nedeniyle tüketilen doğalgaz yalıtım yapılması durumunda yalıtımsız durumun yaklaşık %10 kadarına tekabül etmektedir. Bu durumda büyük oranda yakıt tasarrufu sağlanabildiği yine Şekil 2.’ dan görülebilmektedir.
Şekil 2. Isı kayıpları nedeniyle harcanan doğalgaz miktarlarının yalıtımsız ve yalıtımlı durum için karşılaştırılması.
10 mm kalınlıkta aerojel malzeme ile yalıtımı sonrası yüzey sıcaklıkları, elde edilebilecek ısıl kazanç, tasarruf edilebilecek doğalgaz miktarı, yıllık kazanç ile yalıtımın maliyeti ve geri ödeme süreleri Tablo 2.’ de özetlenmiştir.
Tablo 2. 10 mm kalınlıkta aerojel ile yalıtımının sağladığı kazanç ve amortisman süreleri.
Çalışmada nano teknoloji ile üretilen ve 0.013 W/mK gibi oldukça düşük ısı iletim katsayısına sahip aerojel yalıtım malzemelerinin endüstriyel tesisatlarda kullanımının getirebileceği avantajlar detaylarıyla analiz edilmiştir. Yüksek yüzey sıcaklıklarına sahip tesisat elemanlarının 10 mm kalınlıkta aerojel ile yalıtılması durumunda yüzey sıcaklıklarının 60 oC’ nin altına düşebileceği, elemanların birim yüzey alanından olan ısı kaybının yaklaşık %90 oranında azalabileceği, kayıp nedeniyle tüketilen doğalgaz miktarları ve bunun parasal karşılığının yalıtımsız durumun yaklaşık %10’ u kadar olabileceği tespit edilmiştir.